2020-2021 Güz Dönemi "Mühendislik Tasarımı" Dersi Sunumları Gerçekleştirildi

"Mühendislik Tasarımı" dersi kapsamında yapılan tasarımlara ait poster sunumları, 21 Ocak 2021 Perşembe günü 13.00-16.30 saatleri arasında çevrimiçi olarak Zoom platformunda Orman Mühendisliği (OM) ve Orman Endüstri Mühendisliği (OEM) bölümleri öğretim elemanları, öğrenciler ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Bu yıl, “Çok Disiplinli Takım Çalışması” yapılması amacıyla, OM ve OEM bölümü öğrencileri ve öğretim üyeleri tasarım gruplarında karışık olarak yer almıştır. 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında toplam 5 ana tasarım grubu oluşturulmuştur.

Orman Mühendisliği Bölümü'nde Teknik Ormancılık, Ekolojik Ormancılık ve Sosyal Ormancılık ana tasarım alanlarında 3 grup oluşturulmuştur. Bu grupların her birinde 30'u Orman Mühendisliği Bölümü öğrencisi ve 3'ü Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi olmak üzere toplam 33 öğrenci yer almıştır. Her ana tasarım grubu 11 öğrencili üç alt gruba bölünmüştür. Alt öğrenci gruplarında en az 1 Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi yer almıştır. Böylece Orman Mühendisliği Bölümü çalışma konusu ağırlıklı toplam 9 adet tasarım çalışması yapılmıştır.

Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde Ahşap Yapılar ve Ahşap Yapı Malzemeleri, Mobilya Endüstrisi, Odun Dışı Orman Ürünleri ana tasarım alanlarında 3 grup oluşturulmuştur. Bu grupların her birinde 4'ü Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi ve 6'sı Orman Mühendisliği Bölümü öğrencisi olmak üzere toplam 10 öğrenci yer almıştır. Böylece Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü ağırlıklı toplam 6 adet tasarım çalışması yapılmıştır.

En iyi üç tasarımın belirlenmesinde aşağıdaki jüri üyeleri görev almıştır:

1) Prof.Dr.Fikret SUNER - İstanbul Teknik Üniversitesi, Maden Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü - Akreditasyon Değerlendiricisi (Müdek / Yökak)

2) Prof.Dr.İlker USTA – Hacettepe Üniversitesi, Mesleki Teknoloji Yüksekokulu, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü, Akreditasyon Değerlendiricisi (Müdek)

3) Erkal GÜRCAN – Orman Mühendisi (e-orman.com)

4) Özkan Ocak – Orman Endüstri Mühendisi - Zivella Mobilya A.Ş.

5) Ahmet Bilal – Orman Endüstri Mühendisi - Nehir Mobilya A.Ş.

Jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda dereceye giren tasarımlar aşağıda sıralanmıştır:

Ana Tasarım Alanı

ve Kodu

Tasarım Çalışması Adı

Puan

Poster

OM1-Teknik Ormancılık

Arazi Sonik Yangın Aracı Tasarımı (A.S.Y.A.)

OEM2-Mobilya Endüstrisi

Çok İşlevli Asri Yatak Tasarımı

Ekolojik Maske Tasarımı

Akpınar Kömür Madeninin Fonksiyonel Olarak Geri Kazanılması